Overheid investeert in creatieve industrie

February 07, 2011

De Nederlandse overheid zal de komende jaren enkele tientallen miljoenen gaan investeren in de creatieve industrie. De creatieve industrie is een van de negen topsectoren waarin onze overheid komende jaren in totaal 1,5 miljard euro investeert. Daarnaast komt er ook een investeringsfonds waarmee de overheid zich meer als durfkapitalist gaat opstellen.

Tijdens de presentatie van de zogenaamde bedrijfsleven brief maakte Minister Maxime Verhagen dit nieuws eind vorige week bekend. Deze bedrijfslevenbrief beschrijft wat de overheid de komende jaren concreet gaat doen voor het bedrijfleven.Aan de ene kant worden door de overheid een groot aantal subsidies geschrapt, aan de andere kant wordt er gericht geinvesteerd in een aantal sectoren. Het kabinet Rutte ziet de creatieve industrie als een van de topsectoren in Nederland, samen agrofood, chemie, energie, hightech, life sciences, logistiek, tuinbouw en water.

Ministrer Verhagen zei dat de overheid van plan is ondernemers meer ruimte te geven. “Daartoe moeten we belemmeringen wegnemen en kansen bieden. Gewoon minder gedoe.” De overheid gaat samen met ondernemers en onderzoekers bepalen welk bedrag er naar een bepaald project gaat. Het kabinet opent ook een investeringsfonds waarmee het de rol van venture capitalist inneemt. Dat zogeheten innovatiefonds omvat enkele honderden miljoenen euro’s. Uit dat fonds worden leningen verstrekt, garanties gegeven en participaties aangegaan