Linkedin gebruikt ongevraagd foto’s van gebruikers

August 02, 2011

Privacy, internet giganten en social media, het blijft een spanningsveld waarover we nog veel zullen horen. Facebook is regelmatig in het nieuws rondom deze kwestie en ook Google duikt regelmatig op. Ook Linkedin lijkt het niet al te nauw te nemen met privacy vraagstukken.

Linkedin heeft namelijk ongevraagd foto’s gebuikt in advertenties. Stel je eens voor, jouw profiel foto zomaar ongevraagd gebruikt in een advertentie, zonder dat je er van weet.

Foto’s worden gebruikt sinds juni

Deze toch vrij onsubtiele handelswijze is gaande vanaf juli. LinkedIn heeft de accountinstellingen namelijk zodanig veranderd dat de gebruiker  automatisch toestemming geeft voor het gebruik van naam en foto. Linkedin zou de verandering gemeld hebben, kennelijk is deze mededeling nauwelijks door de media opgepikt. Feit blijft dat gebruikers zelf niet direct op de hoogte zijn gesteld van de veranderingen in de instellingen.

Voorkomen van het gebruik

Je kunt het gebruik van jouw foto in advertenties voorkomen door deze instelling uit te zetten in jouw account. Hiervoor ga je naar Settings, Account en klik je op Manage social advertising. Je vinkt de optie hier uit.