Kodak stopt geheel met diafilm

March 01, 2012

Kodak heeft aangekondigd te stoppen met de productie van drie diafilms: de Ektachrome E100G, Ektachrome E100VS en de Elite Chrome Extra 100 EBX.

Productie diafilms stopt

Dat betekent dat Kodak volledig is gestopt met de productie van diafilms, het bedrijf maakt alleen nog zwart-wit en kleurennegatieffilms. De chemie voor de ontwikkeling van diafilms, het E-6 proces, wordt voorlopig nog wel gewoon gemaakt. Kodak denkt nog een voorraad diafilms te hebben voor zes tot negen maanden, afhankelijk van de vraag. In een verklaring over de nieuwe koers liet Kodak onlangs weten dat ze door zouden gaan met de productie van films.

Niet onverwacht

De vraag naar diafilms is echter zo laag, dat productie niet langer verantwoord is. Geheel onverwacht is het niet. DeAmerikaanse fotograaf Ed Wargin gaf ook al in een interview aan dat hij verwachtte dat de diafilm binnen een paar jaar zou zijn verdwenen. Mede daarom besloot hij nog eenmaal een groot project op te zetten en het natuurgebied The Great Lakes in Amerika helemaal op diafilm vast te leggen. Hij kan nog even op Fujifilm verder, de enige fabrikant die nog diafilms maakt.