Google blijft botsen met Chinese overheid

November 18, 2010

China stelt Google een deadline voor het registreren van zijn Google Maps dienst. Voor 1 juli 2011 moet Google de registratie hebben voltooid op straffe van juridische vervolging.

Opslaan van data in China

Deze eis komt voor uit voorschriften die eerder dit jaar in China van kracht werden. Deze stellen dat bedrijven die hun kaartendienst bij de Chinese overheid registreren, alle data moeten opslaan op servers die zich in China bevinden. De nieuwe regels moeten de veiligheid waarborgen en nauwkeurige gegevens voor gebruikers garanderen, zo claimen de Chinese autoriteiten. Google heeft dit nog niet gedaan, zo meldt het Chinese bureau voor landmeetkunde. Men zou de voorschriften aan het bestuderen zijn om te kijken wat de impact is op de Maps-dienst die het in China aanbiedt.

Google en Chinese overheid botsen

Waarom Google zich nog niet heeft geregistreerd is niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat het tussen de Chinese autoriteiten en Google regelmatig niet bepaald klikt. Eerder dit jaar botsten de partijen regelmatig met elkaar. Zo meende Google dat de Chinese 0verheid betrokken was bij een hack van Gmail accounts, negeerde Google de eis tot het censureren van zoekresultaten en heeft Google zelfs overwogen zijn zoekmachine niet meer in China aan te bieden.